dinsdag, mei 23, 2006 

Kruistocht



Ziezo, mijn 115 paarden staan in span (lees: VW touran voor 3 meter gesloten trailer) en bij dageraad zal ik mijn immer wederkerende kruistocht naar het land der Katharen aanvatten, gewapend met de nodige schilden (lees: surfboards) en degens (lees: masten en zeilen).

Ik voorzie de grens van de Pays d'Oc binnen te dringen alvorens de zon de Pic de Canigou omtovert in een zee van vuur, het teken van de start van een tiendaagse belegering met als doel het godenvocht van de grootsten der Katharen te bemachtigen.

De overwinning zal gevierd worden in onze veilige thuishaven (Putte) tijdens de laatse week van juni of eerste van juli, met een muzikale opluistering door onze kleine huisminestreel, alwaar ik jullie een organoleptisch overzicht zal geven van de diverse gevoerde veldslagen. Behoed u voor het rode vocht dat onheroepelijk vloeien zal.

Geef als commentaar op deze post wanneer dit voor jullie het beste kan (niet dinsdag). Ik stuur nadien een mail met de verdere details.

 

Afspraak De Wingerd

Dat De Wingerd een mega-ongelofeloos ende formitastisch wijnwinkeltje is, weten jullie nu allemaal wel al. Edoch, zoals ik beloofd had, herinner ik jullie even aan Bert Cools' voorstel: een wijnproefavondje met de 'kallende' walsende Bert himself @ De Wingerd ergens in september op een vrijdagavond of in het weekend. De Orbis bepaalt het budget, over het soort proeverij kunnen we overleggen. Stuur jullie voorkeur voor dag en uur (over de pyjama-after-party kunnen we het nog altijd wel eens hebben), of gewoon (misschien gemakkelijker) wanneer jullie niet kunnen en laat ook even weten welke hoeveelheid liquide middelen jullie zo gekoesterde beurzen mag verlaten. Suggesties voor het type proeverij ook altijd welkom ...

Posten maar! Prosit!

 

negen chardonnay's later

Dag iedereen,

ik bedacht net dat het misschien niet slecht was om die Chardonnay van de Pays d'Oc te signaleren die momenteel tijdelijk niet bij de SuperGB te vinden is (ik moet nog eens gaan kijken in de grote GB aan de ring) en die Thomas en ik niet alleen een goed wijntje vonden, maar ook nog eens een mooie verhouding prijs-kwaliteit. En we weten inmiddels allemaal dat dat geen evidentie is...

Behold:
Comtesse de Marion 2003, vin de pays d'Oc - chardonnay, Preignes-le-Vieux
GB, 8 euro ("Thou shall count to eight, no more, no less.")

Organoleptische groet,

Catharina

ps Enne, die zeevruchtenquiche zal ik nog wel eens maken als Vincent er bij is ;-)

donderdag, mei 11, 2006 

wijnweetje


Ampelografie is de wetenschappelijke beschrijving (en dus kennis) van de wijnstokken. Het begrip 'Ampelografie' is afgeleid van het Griekse ampelos, wijnstok.

Daar er bijna 1.500 druivensoorten bestaan die geschikt zijn voor consumptie en voor commerciële toepassing, ligt het voor de hand dat een gedegen kennis van de verschillende soorten nodig is. Niet elke stok kan overal gedijen. Er zijn soorten die speciaal ontwikkeld zijn om aangeplant te worden in meer noordelijk gelegen streken, waarbij Nederland de uiterste grens is voor het aanplanten van commerciële soorten.

De verspreiding van de soorten gebeurde zo vroeg, dat men er geen duidelijke bronnen meer over heeft. Het is wel duidelijk dat de wijnstok afkomstig is als mutatie van de wilde wingerd soorten, die in de Kaukasus groeiden. Daar ontstonden de eerste soorten van éénhuizige planten. Dit in tegenstelling tot de tweehuizige aard van de wingerd, die dus mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten had. Vitis vinifera, de oerwijndruif, werd éénhuizig, en door selectie werden steeds grotere vruchten en trossen ontwikkeld.

Grieken en Romeinen hebben vervolgens de wijnstok verspreid over het ganse Middellandse Zeegebied, van waaruit er steeds noordelijker werd aangeplant.

Het spreekt voor zich dat het belangrijkste criterium om wijnstokken te ontwikkelen de productie is, maar toch zijn er bepaalde soorten die soms zeer kleine druiven voortbrengen, of die slechts geringe opbrengst hebben. Deze soorten dreigen te verdwijnen in een overcommerciële omgeving. Een tendens is bijvoorbeeld dat aan het einde van de twintigste eeuw de zorgvuldig ontwikkelde kruisingen tussen twee zuivere soorten weer aan achteruitgang toe zijn (couder, seibel, enzovoort).

De ontwikkeling van nieuwe soorten op basis van het terroir heeft geleid tot uitzonderlijke combinaties: men kan zich nog moeilijk indenken dat de Rijnwijnen wat zouden voorstellen zonder de riesling, of dat Loire-wijnen zouden bestaan zonder de chenin blanc. Champagne zonder chardonnay, of Médoc zonder cabernet sauvignon zijn ondenkbaar geworden.

woensdag, mei 10, 2006 

BOB's voor bier - eindelijk!

Palm vraagt oorsprongsbenaming BIER

(tijd) - De brouwerij Palm vraagt samen met enkele collega-bierproducenten een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) aan voor Special Belge-bieren, zoals Palm, en voor West-Vlaamse roodbruine bieren, zoals Rodenbach. Een Europese BOB, vergelijkbaar met een Franse appellation d'origine contrôlée, erkent de productiewijze van regiogebonden bieren. In ons land hebben geuzebieren al zo'n erkenning. 'Authenticiteit is een van de belangrijkste zaken in het brouwersvak', zegt Jan Toye, de gedelegeerd bestuurder en eigenaar van Palm. 'We willen een bier in zijn historische biotoop houden, gebonden aan een vaste site, zoals Rodenbach in Roeselare. Daarom hou ik mijn hart vast voor Hoegaarden.' InBev verplaatst de productie van Hoegaarden naar Jupille. SDS-- Pagina 8: Palm zoekt weg naar buitenland © Uitgeversbedrijf Tijd NV

Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!



Foodrank.eu

Powered by Blogger