« Home | BOB's voor bier - eindelijk! » | Le nouveau Casa Rivas est arrivé! » | Ik ben er bij! » | Naar aanleiding van een Claude Terrand, Hautes Côt... » 

donderdag, mei 11, 2006 

wijnweetje


Ampelografie is de wetenschappelijke beschrijving (en dus kennis) van de wijnstokken. Het begrip 'Ampelografie' is afgeleid van het Griekse ampelos, wijnstok.

Daar er bijna 1.500 druivensoorten bestaan die geschikt zijn voor consumptie en voor commerciële toepassing, ligt het voor de hand dat een gedegen kennis van de verschillende soorten nodig is. Niet elke stok kan overal gedijen. Er zijn soorten die speciaal ontwikkeld zijn om aangeplant te worden in meer noordelijk gelegen streken, waarbij Nederland de uiterste grens is voor het aanplanten van commerciële soorten.

De verspreiding van de soorten gebeurde zo vroeg, dat men er geen duidelijke bronnen meer over heeft. Het is wel duidelijk dat de wijnstok afkomstig is als mutatie van de wilde wingerd soorten, die in de Kaukasus groeiden. Daar ontstonden de eerste soorten van éénhuizige planten. Dit in tegenstelling tot de tweehuizige aard van de wingerd, die dus mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten had. Vitis vinifera, de oerwijndruif, werd éénhuizig, en door selectie werden steeds grotere vruchten en trossen ontwikkeld.

Grieken en Romeinen hebben vervolgens de wijnstok verspreid over het ganse Middellandse Zeegebied, van waaruit er steeds noordelijker werd aangeplant.

Het spreekt voor zich dat het belangrijkste criterium om wijnstokken te ontwikkelen de productie is, maar toch zijn er bepaalde soorten die soms zeer kleine druiven voortbrengen, of die slechts geringe opbrengst hebben. Deze soorten dreigen te verdwijnen in een overcommerciële omgeving. Een tendens is bijvoorbeeld dat aan het einde van de twintigste eeuw de zorgvuldig ontwikkelde kruisingen tussen twee zuivere soorten weer aan achteruitgang toe zijn (couder, seibel, enzovoort).

De ontwikkeling van nieuwe soorten op basis van het terroir heeft geleid tot uitzonderlijke combinaties: men kan zich nog moeilijk indenken dat de Rijnwijnen wat zouden voorstellen zonder de riesling, of dat Loire-wijnen zouden bestaan zonder de chenin blanc. Champagne zonder chardonnay, of Médoc zonder cabernet sauvignon zijn ondenkbaar geworden.

Links to this post

Een link maken

Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Foodrank.eu

Powered by Blogger