« Home | Lesviaci ofte wijn- en andere avonturen op Lesbos » | 4 No 1 Post U Di » | Washington - The Cold and Far Far West: OFO9 - Par... » | Washington - The Cold and Far Far West: OFO9 » | Le sulphite, poison aimé? » | Sterft gij geitenwollenwijnmensch! » | POMO meets the fancy vintners. Over kruideniers en... » | Bananenbier en een rustieke wildernis op de proeft... » | Tuverbol! » | Winelibrary TV » 

donderdag, september 20, 2007 

Why is this thus? What is the reason for this thusness?

So?” Is het dat wat U gisteren dacht? Is het dat waarmee ik U gisteren sarcastisch monkelend aan het eind van mijn post op de honger liet zitten? Is het met een in uw brein weergalmend ‘dus’ en 27 vraagtekens dat we U een cliffhanger van formaat presenteerden? Er is de laatste maanden wel het één en ander veranderd in het leven van enkele Orbiturienti. Neem een slok van het glas naast U en hou U vast aan het wijnrek in uw nabijheid, want ... . Nee, wees gerust: we zullen u niet overrompelen met allerlei persoonlijke lotgevallen in ellenlange jeremiades breed uitgesmeerd. Edoch, een klein beetje pikant nieuws van onze heel persoonlijke kant (is ‘ons’ niet altijd persoonlijk?) – en dan bedoel ik: die van Cabernette en mezelf – is hier zeker wel op zijn plaats.

Thus.
Want dit is er dus gebeurd: wij hebben een nieuwe kelder uitverkoren om onze zo gekoesterde vloeibare schat in verzekerde bewaring te geven. Dat daar dan ook, geheel toevallig, een nieuw huis bovenop staat, behoort natuurlijk tot de wel enigszins zeer banale bijkomendheden. En dat dat huis zich bevindt in een compleet andere stad als diegene waar we jaren van ons leven doorbrachten (en geheel onverwacht beiden ook nog parttime zullen doorbrengen) is eigenlijk al helemaal verwaarloosbaar. So, that’s the reason for all this thusness: een rijhuisje dat twee wereldoorlogen overleefd heeft (in een stationsbuurt wil dat wel al wat zeggen), door onze huisbaas mooi gerestaureerd om terug te kunnen spreken naar haar doorleefde ziel.
Met oude, uitgesleten arduinen ornamenten waar ik zo graag de zware koelte van in m’n handen voel optrekken, een donkere traphal met een zware lambrisering, gietijzeren radiatoren wiens warmte nog zo dicht bij de gloed van een haardvuur staat, ... .
Het doet me allemaal zo erg denken aan de zonnige, blauwe en koele dagen van mijn kindertijd: het huis van mijn grootvader waar ik met m’n handen in het rendiervel tegen de trapkast friemelde, m’n neus in het verse zaagsel van de werkbank duwde, slaperig van de sigarenrook en de boenwas wegzakte in diepe zetels, het huis waar ik – het klinkt te idyllisch – mijn eerste glazen wijn leerde drinken en ronkende namen als Saint-Estèphe, Nuits-Saint-Georges en Saint-Emilion met traagzame eerbied werden uitgesproken (ja, er was ook Rosé d’Anjou – bij de ‘kouwe plât’), ... .

Het huis mijns vaders waar de dagen trager waren,
was stil, daar 't in de schaduwing der tuinen lag
en in de stilte van de rust-gewelfde blaêren.
- Ik was een kind, en mat het leven aan den lach
van mijne moeder, die niet blij was, en aan 't waren
der schemeringen om de boomen, en der jaren
om 't vredig leven van den roereloozen dag.Heysátan
.
Dit huis gebiedt me te denken, te ondergaan, te genieten in de koele zekerheid die het na alle jaren nog steeds stil en traag in haar barsten met zich meedraagt. Het biedt, alhoewel het midden in de stad staat, een koloniseerbare plaats die de overschaduwde stilte van elke oorspronkelijkheid de eer aan zich laat. Het geeft ons de plaats te zijn wie we zijn, wie we hadden zullen zijn, wie we zullen hebben geweest. Het biedt zelfs in een eigen place de ruimte zij die zullen zijn te laten rijpen tot wat ze kunnen worden en dit misschien en voorwaardelijk met eer aan anderen te laten genieten.


Thus, thou art most welcome in our place
Do enjoy our ever open (cellar)door ... .Wij vierden onze eerste dag in ons huis - dat was op 1 juli 2007 - met een fles Taittinger Comte de Champagne 1994. Wat voor een ervaring dat was, lees je hier.

Hey Amaronese, hoe is het er nog mee? Kan je je draai al wat vinden in Sin Trui? Schoone kelder!!!!!

Alles goed hier. Wel een beetje warrig in de overgangfase waar we nu in zitten: op 1 oktober begin ik vast te werken, in het huis is er nog heel wat te doen (de kelder moet bv. nodig opgeruimd worden en de verwarmingsbuizen moeten er geïsoleerd), bergen paperassen, ... enfin. You got the pic.
Er komen nog (achterstallige) posts aan, dus keep with us!

Een reactie posten

Links to this post

Een link maken

Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Foodrank.eu

Powered by Blogger