« Home | Virtuele Wijn Cursus » | Megavineuze meganoviteit: Megavino 2006 » | Carrefour Wijnfestival inside-out » | Wijn van Stijn » | Primeurkeizer € 30.000 armer » | Weg met de kurksmaak? » | Bordeaux 2005: degoutant vervolg » | Radioactieve champagne » | Reverse inquisition? » | Urbi et Orbis revisited » 

vrijdag, oktober 13, 2006 

wijnbeurs samenaankoop KULeuven

Dierbare broeders en zusters in de organoleptiek,

Gisterenavond werd, voor de eerste maal, door de dienst Samenaankoop van de KULeuven een wijnbeurs georganiseerd. Locatie: het Centraal Magazijn, de Croylaan 36, Heverlee. Uw reporters en wijnkopers ter plaatse: T en C.
Ginder geraken was al niet zo evident: campus Heverlee is nogal uitgestrekt, en dat magazijn ligt ergens achterin. Na een reisje van twee verdiepingen in een Kubricklift (ik had toch alleszins een space-odysseegevoel) kwamen we uit in een zaal waar bepaald weinig (wel gemiddeld vrij jong) volk rondliep. Je zou toch denken dat, met een gratis ingang en mogelijkheid tot proeven, er van de associatie KULeuven & co meer volk zou komen opdagen, maar dat was dus bepaald niet het geval. Ons niet gelaten, want dat gaf ons de mogelijkheid om rustig rond te lopen, te proeven en te bespreken.
Er waren zes standjes van verschillende wijnhandels, sommigen ons al bekend, anderen niet. Een overzicht met persoonlijke bevindingen:

- Château Meerdael: slechts 1 product, met name de schuimwijn op basis van Chardonnaydruiven, geteeld in het Meerdaelwoud. Dit bruisende goedje proefden we het eerst en als enige noodzakelijke vermelding slechts dit: tegen het einde van de proeverij waren we het glad vergeten. Niets beklijvends of bijzonders dus. Het standje trok ook gedurende heel de beurs weinig geïnteresseerden.

- Kaapse Wijn - Import de Leeuw: de handelaars achter de tafel kenden er bedroevend weinig van (dat gold ook voor heel wat proevende mensen, die zich voordeden als kenners maar nog niet eens wisten dat pinotage een druivensoort was, bijvoorbeeld). Helaas was de gemiddeld lage kennis van hun producten een constante bij de verkopers, op Credo en Ad Bibendum na. Hier proefden we verschillende wijnen, wit en rood, waaronder de wijn die bij ons als beste van heel de beurs naar voren kwam: 'Amour toujours' 2004 van Allée Bleue, een blend van cabernet sauvignon, merlot, grenache en syrah. Heel verfijnd, prachtig versmolten en kan nog wat jaartjes blijven liggen. Een droom van 18 euro. Ter vergelijking: de duurste wijn aan het standje van Kaapse Wijn, een bordeauxblend van Ernie Els, kostte over de veertig euro, en die vonden we echt maar niks, met een wrange nasmaak bovendien. We proefden ook een zuivere Merlot van Guardian Peak (+/- 8 euro), en die vonden we ok. Een goede merlottypering en aangename drinkwijn.

- Wijnmakelaarsunie: veel chichi, weinig goede wijn. Hier vonden we maar één wijn de moeite waard, de Carmignano Vigna Santa Cristina 2003 (11,79 euro), een blend van sangiovese (75%), canaiolo (10%), aangevuld met colorino, syrah en merlot. We proefden hier onder andere nog Chardonnay, Sancerre, Grillo (Siciliaanse druivensoort, maar wij drinken toch veel liever de Malvasia van de Wineloft: véééééél memorabeler).

- Wijnen en likeuren Dulst: hiervan onthielden we vooral de smakelijke Bardolino Monte del Fra 2005 (5,10 euro), al proefden we onder andere ook: cava Vallformosa (niets bijzonders), Bonnaire blanc de blancs (niet goed!), Dominio de Ugarte Rioja (de Rioja's van Johan waren veel beter), Saint Aubin 1er cru Murgers des dents de chien (te duur voor wat hij maar was). Toen we het aanbod van de zaak bekeken in de brochure, tijdens de terugreis naar Leuven centrum, bleek Dulst vooral grote namen te verkopen. De verkoper wist er ook niet al te veel van, maar hij had het gezonde verstand om te zwijgen op het moment dat hij besefte dat iemand er meer van wist.

- Credo: dit was het interessantste standje, en de man die erachter stond, kende zijn zaken. Net als Guy gaat hij zelf in Zuid-Frankrijk om te proeven en zijn wijnen in te kopen. Het aanbod was interessant, zeker niet mainstream, en degelijk. Ook verstandig geordend in stijgende lijn van kwaliteit. Het zou zeker interessant zijn om in deze zaak eens een proeverij te organiseren.
Hier proefden we ook weer vrij veel, met twee toppers (en dat zal de man gevoeld hebben, want uiteindelijk bestelden we met zijn allen maar liefst zestien flessen bij hem): een schitterende Picpoul de Pinet Hugues de Beauvignac 2005 (lekker, fris en kurkdroog, een perfecte Picpoul voor 4,56 euro) en de rode Domaine Cazes Trilogy 2001 (14.14 euro), onze persoonlijke nummer drie. Heel lekker, een boeiend evoluerend smaakpalet en mooi gemaakt, kan nog blijven liggen. Ja, we hebben behoorlijk gekickt op de bewaarwijnen, bij nader inzien.

- Ad bibendum fine wines: last but not least. Deze zaak stond/staat erom bekend dat haar winstmarges tot 200% gaan, maar eerlijk gezegd vonden wij de gemiddelde prijs-kwaliteitverhouding best interessant. Hier proefden we ook weer vanalles, met twee wijnen die ons nog levendig bijblijven. Een mooie shiraz-cabernet blend van Lantana 2004 (6.95) en onze onvergetelijke nummer twee: de Pikes Shiraz 2002 (17,55). Deze wijn is nu werkelijk eens Shiraz op zijn best, met een onnavolgbare zwarte-peperkarakter. Moet ik het nog vermelden dat ook deze wijn nog een paar jaar kan liggen?

Alles bij elkaar hebben wij twee uur en een half op de beurs rondgelopen. Het was veel interessanter dan we verwacht hadden op basis van de infomail en tevens de eerste wijnaankoop van ons clubje. Samen bestelden we - hou jullie vast - 39 flessen:
- 7 x de Bardolino Monte del Fra
- 6x Amour Toujours
- 4x Carmignano
- 9x Picpoul de Pinet
- 7x Domaine Cazes Trilogy
- 3x Lantana Shiraz Cabernet
- 3x Pikes Shiraz
Voorwaar geen slecht begin, denk ik zo! Ik stuur iedereen zo snel mogelijk per mail de persoonlijke rekening toe, met bijhorende instructies.
Een gouden tip: als er een volgende wijnbeurs door samenaankoop wordt georganiseerd, met zoveel mogelijk mensen daarheen, want het is de moeite! Alleen al de mogelijkheid om zoveel verschillende wijnen GRATIS te proeven, is zeer interessant op zich.

Tja, ik kan alleen maar zeggen: jullie KUL-lieden die er niet bij waren, jullie hadden ongelijk! Er was dus wel heel wat interessants te beleven. Al was het maar om even in te zien dat de zogenaamde Belgische Champagne echt wel brol van laag alooi is ... .
De interessantste handelaar volgens ons was dus inderdaad Credo. Niet alleen omwille van het wijnaanbod (allemaal Pays d'Oc, Pays des Cathares), maar ook omdat Oscar Janssens zijn zaak kende (en daarmee naast Björn Monard van Ad Bibendum zowat de enige was) als de beste en daarenboven ook nog eens aanstekelijk enthousiast was. Trots op de wijnen op zijn proeftafel, en niet zonder reden. Zelfs de verschillende Saint Chinian die hijzelf niet echt geweldig vond, waren best knap en interessant, zeker voor hun prijs.
Teleurstellend was dan weer de Wijnmakelaarsunie, waarvan de 'grote' manager achter de tafel hetb de heel tijd had over Nero d'Avooooola en al bij geen één wijn dan ook maar even fatsoenlijk kon uitleggen wat er in zat en hoe de wijn gerijpt was. Gaan rondvertellen dat je wijn op nieuwe barriques gelegen heeft terwijl hij een formidabel bruine rand met absoluut geen scherpe lijn had, kan bv. maar twee dingen betekenen: ofwel is je wijn gereduceerd en verkoop je brol; ofwel zit er boven je stropdas een opgezwollen klier waar er allicht iets anders had mogen zitten: inderdaad, 'ken je zaak', dat was alleszins van toepassing hier. Enfin, ... ik was er niet over te spreken en heb af en toe op m'n tong moeten bijten (*grrrrrrr*).
Kaapse Wijnen was al niet veel beter. Wisten er al evenveel van en moesten ook altijd gaan opzoeken welke druiven er in de wijn zaten (hoe is't mogelijk dat hier in Leuven een paar kilometer verder een zaak is als De Wijnkraal met twee wandelende wijnencyclopedieën in de winkel). Vooral de twee Ernie Els - bordeauxblends dus, waar (waarschijnlijk, want zeker kwamen we het niet te weten) Cab. Sauv., Merlot, Petit Verdot en Malbec - in zat, waren beiden abominabel. Zogenaamd de paradepaardjes van de proeftafel, maar ontegensprekelijk ondermaats: weinig fruit, eikthee en een wrange smaak van steeltjesbitter op het eind. Niet meteen 48 euro waard dus.
Er waren anderzijds ook ontegensprekelijk heerlijke wijnen bij. Ik wil nog even de Pinot Noir van Seresin Estate vermelden, waarvan ik ECHT spijt heb dat ik hem geproefd heb. 32 euro was way boven mijn budget, maar oh ... heerlijk gewoon. Puur fluweel, klein rood fruit en zachte leem. Had ik maar het loon van de nitwit-PDG van de Wijnmakelaarsunie, dan wist ik wel wat ik zou kopen ... .
Ik hoop dat jullie onze smaak zullen delen en evenzeer kunnen genieten van de wijnen die wij zo goed vonden. Fijn toch, zo een samenaankoop ...

Wat ben ik blij dat ik jullie ken! Nog nooit zo een goede revensie gelezen en dan te weten dat ik enkele van die pareltjes binnenkort dankzij jullie in mijn bezit kan hebben. Dit is de Orbis op zijn sterkst!

Een reactie posten
Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!



Foodrank.eu

Powered by Blogger