« Home | Weg met de kurksmaak? » | Bordeaux 2005: degoutant vervolg » | Radioactieve champagne » | Opvolging verzekerd » | Reverse inquisition? » | Urbi et Orbis revisited » | Quench your thirst! Bordeaux 2005? » | Obituary » | Wij stellen voor: The Wineloft » | Rise, lord organiser! » 

zondag, juli 09, 2006 

Primeurkeizer € 30.000 armer

Enkele maanden terug werd de Franse wijnempire weer eens opgeschrikt door het zoveelste wijnfraudeschandaal. Op zich niets nieuws, zou je zeggen, ware het niet dat het meesterbein en de grote promotor achter de Beaujolais-primeurfestiviteiten, Georges Duboeuf, ditmaal de culprit in kwestie bleek. Georges Duboeuf is immers niemand minder dan de grote spokesman voor de Beaujolais. Jarenlang zette hij zich in, onder andere door het promoten van de primeurcampagne, voor een herwaardering van de Beaujolais-wijnen.
Op 4 juli 2006, enkele dagen geleden veroordeelde de correctionele rechtbank van Villefranche-sur-Saône (Rhône) Duboeuf tot de dwangsom van 30.000 EUR, omdat hij fraude zou gepleegd hebben bij het aanmaken van de blends voor verschillende Beaujolais-cuvées in zijn gloednieuwe chais in Lancié. Daar werden Beaujolais générique, Beaujolais Villages en Beaujolais van verschillende cru-wijngaarden van het oogstjaar 2004 door elkaar gemengd. Ongeveer 690 hl. cru-wijnen zou versneden zijn met 1400 hl. van de mindere cuvées, samen goed voor het equivalent van een 300.000 flessen. Dat kwam aan het licht toen begin vorig jaar in Duboeufs nieuwe wijnproductiebedrijf te Lancié een routinecontrole uitvoerd werd door de bevoegde autoriteiten. Een nauwkeurige analyse van de stalen bracht aan het licht dat er iets mis was met de blends. Sylvain Dory, de verantwoordelijke voor de vinificatie op dat moment, bekende na enkele maanden onderzoek, dat hij inderdaad wist van de frauduleuze mengpraktijken in de kelders. Zowel Dory als Duboeuf werden voor de rechter gedaagd en de openbare aanklager eiste een geldboete van 150.000 EUR ten hoofde van Duboeuf. Zijn directeur de vinification Dory werd aangeklaagd met het vooruitzicht op een geldboete van 40.000 EUR en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Al bij al valt de uiteindelijke uitspraak dus nog wel mee voor beide sjoemelaars: zeker als je even kijkt naar de monsterlijke winst die het bedrijf zou geboekt hebben, moest er niets ontdekt zijn. De gemiddelde basiscuvée van Duboeuf kost ongeveer € 7, voor een cru du Beaujolais betaal je om en beide € 17. A rato van 300.000 flessen betekent dat rond de € 3.000.000 netto winst! Duboeuf overweegt echter in beroep te gaan, omdat Dory zonder zijn inspraak zou gehandeld hebben en de consument geen enkele hinder van de blendfraude ondervonden heeft. Immers, van zodra het probleem bekend was, werd de productie stopgezet en Dory de deur gewezen. Geen enkele fles is ooit door de handen van een klant gegaan en de rest van de productie is hier niet door beïnvloed. Voorlopig is het nog wachten op het verdere verloop van het proces.
De repercussies van het hele schandaal rond de wijnen van de man die in '62 het begrip Beaujolais Nouveau lanceerde, zijn waarschijnlijk eerder terug te voeren op de gehele Beaujolais-markt, want, alhoewel Duboeufs wijnen garant staan voor topkwaliteit van het hoogste niveau, is het algehele imago van Beaujolais-wijn niet meteen een glanzende ster aan het Franse wijnfirmament. Het bedrijf van Duboeuf te Romanèche-Thorins (Saône-et-Loire) stelt ongeveer 100 mensen tewerk en koopt cuves of oogstpercentages af van 13 caves coop. en ongeveer 400 kleinere wijnbouwers. Het is, met een jaarlijkse productie van ca. 25.000.000 flessen, dus één van de marktleidende giganten in de Beaujolais (bv. naast o.a. de négociants Thorin, Sarrau en Gobet): ongeveer 20% van het markaandeel in Beaujolais bestaat uit de wijnen van Duboeuf. 75% daarvan word geëxporteerd, voor het merendeel naar de Verenigde Staten, maar ook hier in België kom je ze frequent tegen in de wijnhandel. De 72-jarige Duboeuf was (en is) daarnaast ook steeds één van de leidinggevende figuren als het erop aan kwam de kwaliteit, productietechnieken en marketingstrategieën te verbeteren in deze doorgaans door de 'wijnkenner' geminachte - en volgens hem dus zwaar onderschatte - wijnregio ten Zuiden van de Bourgogne Côte Chalonnaise. Toch bleef de Beaujolais met een schijnbaar onoverkomelijk imagoprobleem zitten: de wijndrinker in de caravan of het dorpscafé durfde vroeger nog wel eens zijn Beaujolais te eisen, maar nu is die tijd sinds lang voorbij, zo lijkt het wel. Beaujolais lust men niet - laat staan dat de véritable connoisseur hem een blik waardig keurt - want Beaujolais staat gelijk aan goedkope flutwijn, zure supermarktwijn uit een streek waar "on fait pisser la vigne". Natuurlijk berust dat imago ergens op een werkelijkheid, maar zoals bekend staat elk etiket slechts voor een gedeeltelijke waarheid. Dit etiket heeft echter wel als gevolg dat het merendeel van de Beaujolais-boeren het bijzonder moeilijk had en nog steeds heeft om het hoofd boven water te houden. De laatste jaren werden er steeds meer ha. wijngaard gerooid en elk jaar gaan ettelijke 1000'en hl. uit deze streek de distillatietank in om er industriële alcohol van te maken. Het proces rond de grote Beaujolais-profeet betekent opnieuw een deuk in het imago van deze al moe en lam geslagen Franse wijnezel. Duboeuf zelf zal zich er wel uit redden, maar het is dus nog maar de vraag wat dit als gevolg heeft voor de toekomst van menige kleine boer ...

Bron

Links to this post

Een link maken

Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Foodrank.eu

Powered by Blogger