« Home | Bordeaux 2005: degoutant vervolg » | Radioactieve champagne » | Opvolging verzekerd » | Reverse inquisition? » | Urbi et Orbis revisited » | Quench your thirst! Bordeaux 2005? » | Obituary » | Wij stellen voor: The Wineloft » | Rise, lord organiser! » | Kruistocht » 

woensdag, juli 05, 2006 

Weg met de kurksmaak?

Gelezen in De Morgen:

De Franse biochemicus Gérard Michel heeft na twintig jaar experimenteren een manier gevonden om gekurkte wijn weer in haar oude glorie te herstellen. Professor Michel ontwikkelde namelijk een systeem waarbij die wijn chemisch wordt schoongemaakt zodat zij weer smaakt zoals bedoeld.

Volgens ramingen is 1 op de 10 flessen wijn aangetast door TCA, oftewel 2,4,6 trichloroanisol. Die gevaarlijke chemische samenstelling, die kan ontstaan wanneer de kurk wordt gewassen, levert consument en wijnindustrie een jaarlijkse schadepost op van zo'n 500 miljoen euro. De biochemicus, die zelf afkomstig is uit de wijnstreek Bourgondië, ontwikkelde met zijn Droomsmaak een remedie waarbij gebruik wordt gemaakt van de ioniserende substantie copolymeer, die de door kurk aangetaste molecule uit de wijn zuivert. Dat gebeurt door de wijn in een plastic container te gieten en het Droomsmaaksysteem toe te voegen. Na een uur is de bittere smaak verdwenen. Goedkoop is het niet, want de Droomsmaak kost zo'n 50 euro, plus 4,5 euro voor elke chemische behandeling. (bron: Belga)

Chemische reiniging? Ik ben benieuwd wat Greenpeace hier van gaat zeggen!

Wat Greenpeace hiervan zou zeggen? Na radioactieve champagne is dit natuurlijk minder spectaculair... en de vliegende speelgoedjes van Noord-Korea zullen momenteel wel het hoofdpunt op het groene agenda zijn.
Ik kan het mis hebben, maar gaat het hier met die Droomsmaak om het probleem dat in de volksmond luidt 'de wijn heeft van de kurk'?
Want daar bestaat, in de niet al te erge gevallen, een milieuvriendelijk huismiddeltje tegen. Met dank aan papa Peersman, die het ooit ergens heeft opgepikt in een restaurant, en sindsdien al een paar keer met succes heeft toegepast.
Stel dat je een mooi flesje opent en je reukorgaan wordt bestormd door een wasem die niet anders dan muffige, natte kurk met zich meedraagt, don't despair! Schenk vooral nog niets uit en laat de fles staan. Neem een lucifer, steek hem aan en hou die even schuin in de hals van de fles. Haal de lucifer er terug uit en blaas de vlam uit weg van de fles. Het helpt echt!

1 op 10 flessen? Dat is gigantisch! Is dat allemaal owv die TCA of zijn andere oorzaken hier ook in inbegrepen: http://nl.minitea.be/wijn/de-oorzaken-van-kurksmaak-artikel59.html

Meestlal gaat het om Chloor'infecties', maar ook residu's van pesticiden kunnen er voor heel wat tussenzitten. Geloof overigens maar niet wat er allemaal op die pagina staat die je aanhaalt: daar staan toch wel wat mythes verwoord die niet erg aan de werkelijkheid grenzen (bv. dat van die houtworm ...).
Trouwens, je bent meer dan welkom op onze ondertussen al meer dan een jaar bestaande nieuwe website: www.theorbisofwine.be . Daar kan je heel wat meer interessants over wijn lezen. Als je je registreerd kan je ook daar commentaren posten.
Tot ziens!

Een reactie posten

Links to this post

Een link maken

Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Foodrank.eu

Powered by Blogger