« Home | Proeverij September » | Carrefour Wijnfestival inside-out » | Proeverij September » | Correctie datum!!! » | Wijn van Stijn » | Pinochet en Pinot Noir » | Primeurkeizer € 30.000 armer » | Weg met de kurksmaak? » | Bordeaux 2005: degoutant vervolg » | Radioactieve champagne » 

donderdag, oktober 05, 2006 

Megavineuze meganoviteit: Megavino 2006

Elke wijnneus heeft er al wel van gehoord, is het nu van horen zeggen, de diverse kanalen die onze aether bevuilen of via zijn eigenste nieuwsgierigheid: op 20-21-22-23 oktober 2006 wordt voor de tweede maal de nieuwste editie van Megavino georganiseerd! Volgens de zovele wijnpausen die ons kleine land rijk is, het wijnevenenment van het jaar. En als dat inderdaad zo is, dan mogen wij dat zeker niet aan onze kritische neuzen voorbij laten gaan.

Het hoeft niet gezegd: Megavino is vanzelfsprekend een commercieel circus. Elke zichzelf respecterende en zichzelf tot de wijnige weinigen rekenende wijnimporteur zal er een stand op poten zetten, zijn wijnen laten proeven, de nieuwsgierigen overladen met kisten publiciteit en liters bedwelmend proefvocht. Als die nieuwsgierige kleinhandelaar of particuliere consument zijn kieskeurig verhemelte en financiële alertheid zachtjes de roes in gesust zijn, is het broodje natuurlijk gebakken: ettelijke honderden hectoliters geestrijk vocht veranderen in deze vier dagen tijd van eigenaar. Toch mogen we ons daar niet door laten afschrikken. Er valt meer te beleven dan alleen dat: informatiestands van de verschillende landen en appellations, vertegenwoordiging van Belgische wijnbouwers en de voltallige wijnpers maken het festival compleet (zoals al geweten door sommigen onder jullie zit ik bv. in de Kurkdroogjury die de beste supermarktblend van 2006 zal uitkiezen).

Dit jaar staat voornamelijk wijnland Portugal in de schijnwerpers. Portugal heeft al een bijzonder lange en niet volkomen onopgemerkte geschiedenis wat wijnbouw betreft, en dan hebben we het niet alleen over Porto. Ook heel wat bijzonder verfijnde en unieke witte en rode stille wijnen behoren tot de parels op de Portugese wijnkroon. Tot voor kort (zo een 6 jaar geleden), kon Portugese wijn slechts op een summiere aandacht van gedreven kenners en vakmensen rekenen. Dat is nu wel wat anders: niet alleen Mateus is vlot verkrijgbaar, maar ook de vele klassevolle bewaarwijnen, verfijnde terroirdoordrenkte witte wijnen en aangenaam vlotte drinkwijnen veroveren de wijnwereld. Portugese wijnen genieten sinds kort de kennis en erkenning die ze waard zijn (jammer genoeg ook de prijzen: die zijn sinds 2000 zowat verdubbeld!). Niet geheel oninteressant dus het thema van deze tweede Megavino-beurs.
Naast de Portugese wijnen zullen ook de Italiaanse wijnen dit jaar op een piedestalle staan: Licata, Enotria en enkele andere grote Belgische importeurs hebben de handen in elkaar geslagen en enkele Italiaanse topchefs weten te overtuigen hun kookkunsten op deze beurs aan het wijnpubliek te tonen. Op hun stands zullen verschillende chefs gepaste, typische hapjes bereiden bij bepaalde wijnen. Een reden temeer om eens een kijkje te gaan nemen op dit jaarlijkse evenement.

Omdat ikzelf toch zaterdagnamiddag 21 oktober Brusselwaarts ga (de beurs heeft plaats in de Expo), leek het me geen slecht idee eens te vragen of er interesse is hier een Orbis-uitstap van te maken. De inkom bedraagt € 10, proefglas en proeverij inbegrepen. Geïnteresseerd? Laat het me weten!

Bron

Allen daarheen zou ik zeggen! Ik ga zeker zaternamiddag een kijkje nemen. Laten we er een groepsuitstap van maken. Dit is een mooie kans.

Johan gaat ook mee en Cath natuurlijk ook. Nog kandidaten?

Een reactie posten

Links to this post

Een link maken

Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Foodrank.eu

Powered by Blogger