zaterdag, juli 15, 2006 

Wijn van Stijn

Stijn Van der Beken. Topsommelier van Vlaanderen en sinds jaar en dag man van het Hof Van Cleve verlaat na 10 jaar het restaurant om zijn eigen gang te gaan. Ondanks zijn 27 jaar heeft hij reeds een ongelofelijke trackrecord opgebouwd. Stijn gaat nu daytime aan de slag bij La Buena Vida in Turnhout, ons aller bekend als de zaak voor Spaanse topwijnen. Maar na zijn uren begint hij met 'Wijn Van Stijn'. Een unieke site waarbij je maandelijks on line flessen kan bestellen die Stijn selecteert. Stijn wil vooral jonge mensen aanspreken en de prijzen nadrukkelijk laag houden. Hij vertelt dat het jonge volk dikwijls aan zijn lippen hangt bij de fantastiche wijnverhalen, maar de stap naar aankoop zelden durft te nemen. Uniek zal het abonnement zijn. Vanaf 200 euro per jaar krijg je per kwartaal 6 flessen toegestuurd met technische fiche, uiterst nauwkeurig geselecteerd door Stijn. De fiches zullen de kern bevatten en geen stortvloed aan info zoals meestal het geval is in deze wereld. Prijsformules zijn 200/300/400 euro, waarbij de duurdere formules natuurlijk betere flessen zullen bevatten. Verder zal Stijn zich verhuren als sommelier voor degustaties, bv. rare wijnen of speciale wijnen met een verhaal.

Who knows, misschien maken we hem nog wel eens erelid van de Fratres, in ruil voor een guest appearance op onze proeverijen :-)

Bron

zondag, juli 09, 2006 

Primeurkeizer € 30.000 armer

Enkele maanden terug werd de Franse wijnempire weer eens opgeschrikt door het zoveelste wijnfraudeschandaal. Op zich niets nieuws, zou je zeggen, ware het niet dat het meesterbein en de grote promotor achter de Beaujolais-primeurfestiviteiten, Georges Duboeuf, ditmaal de culprit in kwestie bleek. Georges Duboeuf is immers niemand minder dan de grote spokesman voor de Beaujolais. Jarenlang zette hij zich in, onder andere door het promoten van de primeurcampagne, voor een herwaardering van de Beaujolais-wijnen.
Op 4 juli 2006, enkele dagen geleden veroordeelde de correctionele rechtbank van Villefranche-sur-Saône (Rhône) Duboeuf tot de dwangsom van 30.000 EUR, omdat hij fraude zou gepleegd hebben bij het aanmaken van de blends voor verschillende Beaujolais-cuvées in zijn gloednieuwe chais in Lancié. Daar werden Beaujolais générique, Beaujolais Villages en Beaujolais van verschillende cru-wijngaarden van het oogstjaar 2004 door elkaar gemengd. Ongeveer 690 hl. cru-wijnen zou versneden zijn met 1400 hl. van de mindere cuvées, samen goed voor het equivalent van een 300.000 flessen. Dat kwam aan het licht toen begin vorig jaar in Duboeufs nieuwe wijnproductiebedrijf te Lancié een routinecontrole uitvoerd werd door de bevoegde autoriteiten. Een nauwkeurige analyse van de stalen bracht aan het licht dat er iets mis was met de blends. Sylvain Dory, de verantwoordelijke voor de vinificatie op dat moment, bekende na enkele maanden onderzoek, dat hij inderdaad wist van de frauduleuze mengpraktijken in de kelders. Zowel Dory als Duboeuf werden voor de rechter gedaagd en de openbare aanklager eiste een geldboete van 150.000 EUR ten hoofde van Duboeuf. Zijn directeur de vinification Dory werd aangeklaagd met het vooruitzicht op een geldboete van 40.000 EUR en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Al bij al valt de uiteindelijke uitspraak dus nog wel mee voor beide sjoemelaars: zeker als je even kijkt naar de monsterlijke winst die het bedrijf zou geboekt hebben, moest er niets ontdekt zijn. De gemiddelde basiscuvée van Duboeuf kost ongeveer € 7, voor een cru du Beaujolais betaal je om en beide € 17. A rato van 300.000 flessen betekent dat rond de € 3.000.000 netto winst! Duboeuf overweegt echter in beroep te gaan, omdat Dory zonder zijn inspraak zou gehandeld hebben en de consument geen enkele hinder van de blendfraude ondervonden heeft. Immers, van zodra het probleem bekend was, werd de productie stopgezet en Dory de deur gewezen. Geen enkele fles is ooit door de handen van een klant gegaan en de rest van de productie is hier niet door beïnvloed. Voorlopig is het nog wachten op het verdere verloop van het proces.
De repercussies van het hele schandaal rond de wijnen van de man die in '62 het begrip Beaujolais Nouveau lanceerde, zijn waarschijnlijk eerder terug te voeren op de gehele Beaujolais-markt, want, alhoewel Duboeufs wijnen garant staan voor topkwaliteit van het hoogste niveau, is het algehele imago van Beaujolais-wijn niet meteen een glanzende ster aan het Franse wijnfirmament. Het bedrijf van Duboeuf te Romanèche-Thorins (Saône-et-Loire) stelt ongeveer 100 mensen tewerk en koopt cuves of oogstpercentages af van 13 caves coop. en ongeveer 400 kleinere wijnbouwers. Het is, met een jaarlijkse productie van ca. 25.000.000 flessen, dus één van de marktleidende giganten in de Beaujolais (bv. naast o.a. de négociants Thorin, Sarrau en Gobet): ongeveer 20% van het markaandeel in Beaujolais bestaat uit de wijnen van Duboeuf. 75% daarvan word geëxporteerd, voor het merendeel naar de Verenigde Staten, maar ook hier in België kom je ze frequent tegen in de wijnhandel. De 72-jarige Duboeuf was (en is) daarnaast ook steeds één van de leidinggevende figuren als het erop aan kwam de kwaliteit, productietechnieken en marketingstrategieën te verbeteren in deze doorgaans door de 'wijnkenner' geminachte - en volgens hem dus zwaar onderschatte - wijnregio ten Zuiden van de Bourgogne Côte Chalonnaise. Toch bleef de Beaujolais met een schijnbaar onoverkomelijk imagoprobleem zitten: de wijndrinker in de caravan of het dorpscafé durfde vroeger nog wel eens zijn Beaujolais te eisen, maar nu is die tijd sinds lang voorbij, zo lijkt het wel. Beaujolais lust men niet - laat staan dat de véritable connoisseur hem een blik waardig keurt - want Beaujolais staat gelijk aan goedkope flutwijn, zure supermarktwijn uit een streek waar "on fait pisser la vigne". Natuurlijk berust dat imago ergens op een werkelijkheid, maar zoals bekend staat elk etiket slechts voor een gedeeltelijke waarheid. Dit etiket heeft echter wel als gevolg dat het merendeel van de Beaujolais-boeren het bijzonder moeilijk had en nog steeds heeft om het hoofd boven water te houden. De laatste jaren werden er steeds meer ha. wijngaard gerooid en elk jaar gaan ettelijke 1000'en hl. uit deze streek de distillatietank in om er industriële alcohol van te maken. Het proces rond de grote Beaujolais-profeet betekent opnieuw een deuk in het imago van deze al moe en lam geslagen Franse wijnezel. Duboeuf zelf zal zich er wel uit redden, maar het is dus nog maar de vraag wat dit als gevolg heeft voor de toekomst van menige kleine boer ...

Bron

woensdag, juli 05, 2006 

Weg met de kurksmaak?

Gelezen in De Morgen:

De Franse biochemicus Gérard Michel heeft na twintig jaar experimenteren een manier gevonden om gekurkte wijn weer in haar oude glorie te herstellen. Professor Michel ontwikkelde namelijk een systeem waarbij die wijn chemisch wordt schoongemaakt zodat zij weer smaakt zoals bedoeld.

Volgens ramingen is 1 op de 10 flessen wijn aangetast door TCA, oftewel 2,4,6 trichloroanisol. Die gevaarlijke chemische samenstelling, die kan ontstaan wanneer de kurk wordt gewassen, levert consument en wijnindustrie een jaarlijkse schadepost op van zo'n 500 miljoen euro. De biochemicus, die zelf afkomstig is uit de wijnstreek Bourgondië, ontwikkelde met zijn Droomsmaak een remedie waarbij gebruik wordt gemaakt van de ioniserende substantie copolymeer, die de door kurk aangetaste molecule uit de wijn zuivert. Dat gebeurt door de wijn in een plastic container te gieten en het Droomsmaaksysteem toe te voegen. Na een uur is de bittere smaak verdwenen. Goedkoop is het niet, want de Droomsmaak kost zo'n 50 euro, plus 4,5 euro voor elke chemische behandeling. (bron: Belga)

Chemische reiniging? Ik ben benieuwd wat Greenpeace hier van gaat zeggen!

dinsdag, juli 04, 2006 

Bordeaux 2005: degoutant vervolg

Eerste wijn in primeur aan meer dan 1000 euro.

Enkele handelaars bieden Château Ausone 2005 in primeur aan tegen 1140 euro per fles, weliswaar inclusief BTW. Daarmee is Ausone de eerste wijn ooit die in primeur meer dan 1000 euro per fles kost...

Naar 't schijnt zou het chateau zelf ruim 500 euro vragen per fles; zegt iets over de winstmarges van sommige handelaars. Commentaar van een bevriende wijnkenner:

"Het blijft hoe dan ook degoutant en schrijnend voor de echte wijnliefhebber die het edele vocht ziet uitgezabberd worden door rappers en jappen die er appelsiensap bijgieten..."

Bron

maandag, juli 03, 2006 

Radioactieve champagne


Greenpeace heeft een persbericht gereleased om te melden dat het actie gaat voeren tegen de Champagne.

http://www.greenpeace.org/international/news/radioactive-champagne-30-06-06

De centrale opslagplaats voor laag radioactief afval in Soulaine-Dhuys in het oosten van Frankrijk lekt straling in grondwater. Op minder dan tien kilometer van de Champagnewijngaarden is nu een licht verhoogde radioactiveit van het grondwater vastgesteld met tritium.

Bron: de Tijd/Greenpeace

(nvdr) Laat de cava's en mousseux van deze wereld maar knallen! We weten al langer dat ze de champagnekwaliteiten kunnen evenaren en nu hebben ze nog een grotere troef: ze zijn beter voor de gezondheid.

Binnenkort te verkrijgen: Cuvée Rainbow Warrior, ongefilterd en tritiumvrij!

Bron
Add to Technorati Favorites

Photobucket - Video and Image Hosting

Info

  • Officiële site van de Fratres Organoleptici
  • Volgende bijeenkomst: 04 januari 2008, Auprès de la manège à St.-Trond
  • Gezagvoerend chevalier: Amaronese
Info

Belgian wineblogging fellas:

E-mail


Heb je vragen of wil je ons iets laten weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!



Foodrank.eu

Powered by Blogger